Publicat pe Lasă un comentariu

A. P. Overwater, licitatie exclusivista pe www.licitatii.piatadeporumbei.ro

A. P. Overwater, licitatia lunii Ianuarie pe www.licitatii.piatadeporumbei.ro

Din nou la rampă – AP Overwater

Cine nu îşi aduce aminte de numele mari din trecutul îndepărtat al sportului columbofil când vine vorba de concursurile de maraton extrem? În tinereţea mea, am crescut cu nume precum Van der Wegen, Jan Aarden, Van Wanroy, Braakhuis, nume foarte cunoscute în revistele de specialitate ale anilor ’70 şi ’80. În vreme ce copiii obişnuiţi citeau cărţi şi reviste cu benzi desenate, singurul meu interes erau porumbeii, în special cei pentru distanţe lungi. În acea perioadă, victoriile naţionale erau sărbătorite ca şi cum s-ar fi câştigat un campionat de fotbal. Apariţia unui crescător pe prima pagină a unei reviste cu distribuire la nivel naţional era pe atunci recunoaşterea supremă.

În anii ’90, au apărut la orizont nume noi când etapele de maraton extrem şi-au trăit zilele de glorie în ţinuturile de jos. Unul dintre acele nume noi mi-a sărit imediat în ochi şi i-am urmărit performanţele îndeaproape. Nu conta că lansările erau întârziate sau la prima oră, rezultatele erau la fel, lucru nemaiîntâlnit la vremea aceea. Şi îmi amintesc un sistem de reproducţie rigid, cu accent pe tardivi, care erau antrenaţi toată iarnă pentru a fi pregătiţi pentru etapa de Bordeaux la vârsta de numai câteva luni. Genul meu de abordare a concursurilor, asta mi-a atras atenţia.

A.P. Overwater
Astăzi este recunoscut drept unul dintre ultimii columbicultori, şi încă mai concurează la cel mai înalt nivel, într-o competiţie acerbă la nivel internaţional, zburând aceeaşi suşă de acum 20 de ani. Nu vi se pare ceva special să poţi realiza acest lucru? I-am făcut o vizită în localitatea Strijen, unde astăzi, împreună cu soţia lui, deţine o şcoală de echitaţie. În spatele grajdurilor, a locului de păşunat şi a şanţului delimitator se întinde o privelişte superbă, pe care se întinde domeniul lui A.P. Overwater, regele concursurilor de maraton. De multe ori, aşa-numitele motoare diesel din Oudendijk au fost lăudate în revistele de specialitate din lumea întreagă. Fie că porumbeii săi a fost numiţi suşa modernă Jan Aarden sau rasa pură A.P. Overwater, îi putem numi oricum am dori.

Colonia lui A.P. Overwater
La baza coloniei se află doar 3 porumbei. Unul provenind de la Peter van den Eijnde, apoi „De Oude Muller” şi, cel mai titrat dintre ei, „De Dure”, care este şi cel mai scump, reprodus în 1992. Un mascul negru cu pene albe, exact cum ne place să ne amintim porumbeii de Jan Aarden, nu-i aşa? Acest mascul a trăit peste 20 de ani şi a văzut multe la viaţa lui, iar genele sale încă mai câştigă etape naţionale, fiind responsabile de 8 locuri de 1 la nivel naţional sau internaţional de-a lungul a numai 4 generaţii. Succesorul şi fiul lui, „Nieuwe Dure”, a dat deja doi pui care, în două generaţii, au obţinut locul 4 Naţional Pau, locul 8 Internaţional Barcelona, locul 35 Naţional Bordeaux, locul 39 Naţional Perpignan, locul 45 Naţional Cahors etc.

„The Night Lady” („Nocturna”)
Locul 1 Naţional Agen din 3,599 porumbei

Cred că l-am întâlnit prima oară pe A.P. Overwater acum 8 sau 9 ani. După ani la rând de succese răsunătoare cu o familie de porumbei care până la acea dată fusese păstrată pură, Overwater încerca la vremea aceea să găsească cel mai bun material genetic pentru a-l încrucişa cu propriile păsări şi a mai face încă un salt în timp. Noile achiziţii nu s-au ridicat însă la înălţimea aşteptărilor sale şi, ca să nu dilueze calitatea vechii gărzi, a fost nevoit să renunţe la toţi dragonii de hârtie infuzaţi. A fost cea mai bună decizie pe care ar fi putut să o ia deoarece, vreme de peste un deceniu de la acel moment, Overwater domină cursele de maraton din postura unuia dintre cei mai buni jucători ai acestei categorii. De când s-a întors la origini, având încredere totală în familia sa de porumbei foarte dur selecţionată, nu a durat mult până să revină în lumina reflectoarelor, acolo unde îi este locul.

Locul 1 Naţional Agen din 3,737 porumbei
Fiu direct din „The Night Lady” („Nocturna”)
Sistemul lui Overwater s-a modernizat între timp. La început de sezon, porumbei sunt concuraţi după metoda văduviei totale. Pe măsură ce etapele naţionale se apropie, trece la sistemul modern de angajare a porumbeilor la natural, cu excepţia yearlingilor, care trebuie să încheie sezonul la văduvia totală. Linia de porumbei a rămas aceeaşi, sau aproape aceeaşi. O parte din lot este reprezentată de porumbeii din vechea gardă, în vreme ce restul sunt rezultatul încrucişărilor dintre produşii consangvini şi linii noi, în speţă cele provenind de la dublul campion naţional şi fenomenalul crescător olandez Ko van Dommelen. Aceste încrucişări au dat un impuls fantastic echipei de zburători a lui Overwater, propulsându-l din nou în vârful ierarhiei. Anul acesta am fost foarte bucuros să văd cum vechea linie, adică suşa pură Overwater, încă se află acolo sus, alături de cei mai buni.

„Nieuwe Dure” este tatăl şi bunicul lui:
Locul 4 Nat. Pau 2013
Locul 5 Nat. Perpignan 2014
Locul 8 Int. Barcelona 2014
Locul 8tNat. Barcelona 2014
Locul 35 Nat. Bordeaux 2011
Locul 39 Nat. Perpignan 2014
Locul 44 Nat. Perpignan 2015
Locul 45 Nat. Cahors 2013
Locul 70 Nat. Marseille 2012

În 2017, cea mai bună performanţă a fost înregistrată de „Verassing 061”, deţinătoarea locului 3 Internaţional Narbonne din 10,421 porumbei. Femela este rezultatul încrucişării faimosului „Super AS” cu o femelă consangvină pe „Dees” a lui Frederik Lelieart, câştigătoarea locului 1 Naţional Narbonne şi a locului 1 Naţional Bordeaux, deci acel loc 3 Internaţional nu e deloc întâmplător.

Ca să nu mai vorbim de porumbelul „Barcelona Turbo”, un produs 100% A.P. Overwater, dintr-un fiu al perechii „Super AS” x „Fiică Ferrari”, încoronat locul 2 Internaţional Barcelona Palmares 20015-2016-2017, deţinătorul locurilor 57, 101 şi 118 de la Barcelona în anii menţionaţi anterior.

„De Turbo Barcelona”
Locul 8 Naţional Barcelona din 5,422 porumbei
Locul 8 Internaţional Barcelona din 20,669 porumbei

Succesul cu această familie de porumbei nu e un loc comun doar în crescătoria Overwater, numeroşi alţi crescători ajungând în top cu descendenţi ai acestei suşe. Menţionăm aici doar locurile 1 Naţional Bergerac, 1 Naţional Cahors şi 1 Naţional Agen, care sunt fie porumbei 100% Overwater, fie au cel puţin cu un părinte provenind direct din voliere maestrului olandez.

A.P. Overwater e mai fanatic ca niciodată şi, lucrând cu o familie de păsări atât de puternică în cursele de maraton ale zilelor noastre, aşteptaţi-vă să mai citiţi despre performanţele lui şi în anii ce vor urma.

Articol scris de Sjaak Buwalda. Primit de la AP Overwater si tradus cu acordul sau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *